Cпеціалізоване видання, призначене для медичних установ та лікарів.

Державна підтримка фармгалузі, як частини системи нацбезпеки є звичайною практикою у світі та має застосовуватись в України

Сприяння розвитку національних фармвиробників має стати пріоритетом під час формування економічної політики. Уряди провідних держав світу, таких як США, країни ЄС, Китай, тощо системно реалізують масштабні заходи з підтримки галузі для досягнення «фармацевтичної незалежності» та посилення національної безпеки.

Наприклад, уряд США щорічно інвестує в розвиток фармвиробництва близько 30% загальної суми капіталовкладень у галузі, а з моменту початку пандемії COVID-19 компанії-виробники ліків першої необхідності та вакцин отримують додаткові субсидії. У 2020 році розмір таких субсидій склав $12,5 млрд.

Слід відзначити, що програми розвитку національного фармвиробництва не тільки сприяють забезпеченню внутрішніх потреб країни, але також значно підвищують експортний потенціал галузі та приваблюють іноземні інвестиції. Так, уряд Індії за допомогою системи пільг та компенсацій витрат на R&D допоміг місцевим виробникам підвищити обсяг прямих іноземних інвестицій з $4,6 млн у 1991 році до $17 млрд в 2020/2021 році. Зараз Індія та Китай, де також здійснюється централізована довгострокова підтримка фарми, разом забезпечують близько 31% світового виробництва активних фармацевтичних інгредієнтів (АФІ).

Переривання звичних ланцюжків поставок, яке спостерігається у світі останніми роками, може призвести до дефіциту навіть звичайних безрецептурних лікарських засобів в країнах, що спираються на імпорт. Найбільш яскравим прикладом такої проблеми став початок 2020 року, коли через локдаун в Китаї та обмеження експорту з Індії Європейський союз відчув нестачу багатьох генеричних препаратів, знеболювальних та протизапалювальних ліків. В таких умовах забезпечення населення, медичних закладів, а також збройних сил необхідними лікарськими засобами цілком лягає на національних виробників. «Дарниця» вважає, що питання «фармацевтичної незалежності» як ніколи актуально і для України.

«Державна підтримка фармацевтичного виробництва — це пряма інвестиція в національну безпеку, економічну незалежність і суверенітет країни. «Дарниця», як компанія, що обіймає майже 15% вітчизняного ринку препаратів*, готова стабільно забезпечувати українців, армію, лікарні необхідними ліками, але для цього потрібні чіткі сигнали з боку держави щодо державного замовлення на створення відповідних державних резеврів», — наголошує Дмитро Шимків, Голова ради директорів Darnitsa Group.

Підтримуючи чіткий стабільний процес виробництва, «Дарниця» вжила всіх можливих заходів, щоб підтримувати ефективний виробничий процес та наповнювати ринок якісними та доступними лікарськими засобами у бідь-якій винятковій ситуації. Компанія диверсифікує ланцюги поставок фармацевтичної сировини, та створює власні середньострокові запаси АФІ (активних фармацевтичних інгредієнтів). На фоні політичної нестабільності та загостренню ситуації навкруги, такі заходи є вкрай важливішими.

Довідка

ПрАТ Фармацевтична компанія «Дарниця» заснована в 1930 році. З 1998 року «Дарниця» є лідером в Україні за обсягом виробництва ліків у натуральному виразі. Стратегічні напрямки розвитку портфеля — кардіологія, неврологія, розв’язання проблем болю. За останні п’ять років «Дарниця» випустила на ринок 63 нові фармацевтичні бренди.

*Proxima Research 2021