Cпеціалізоване видання, призначене для медичних установ та лікарів.

МОЗ закликає купувати ліки за діючою речовиною, а не за брендом

Війна змінює кон’юнктуру ринку лікарських засобів: існує певна нестача імпортних ліків, а також багато хто із західних фармацевтичних компаній лишився працювати на ринку країни-агресора. Як наслідок, Міністерство охорони здоров’я у звернені від 8 березня закликає українців купувати ліки, зважаючи на їх діючу речовину та доступність в аптеці, а не на торгову назву чи бренд лікарського засобу. У повідомленні зазначається, що процедуру державної реєстрації проходять всі лікарські засоби як вітчизняного, так і іноземного виробництва, отже, усі препарати є однаково якісними.

Треба розімути, що 94% ліків в Україні - це генеричні лікарські засоби або генерики (у різних джерелах також дженерики). Генерик – це непатентований лікарський засіб, відтворення оригінального препарату, на який сплив термін патентного захисту.

Генерик має такий самий якісний і кількісний склад діючих речовин і таку саму лікарську форму, як і референтний препарат, і головне — доведену еквівалентність останньому. Згідно сучасних вимог реєстрація генеричного препарату у формі теблеток, капсул або інших так званих «твердих лікарських форм» неможлива без дослідження з біоеквівалентності. Дослідження з біоеквівалентності доводить, що після прийому генерика швидкість і обсяг всмоктування діючої речовини в кров є практично такими самими, як і після прийому оригінального препарату. Тому терапевтичний ефект від оригінального препарату та генерика з доведеною біоеквівалентністю буде однаковим.

Підходи до доказу генеричності та біоеквівалентності в нашій державі повністю відповідають законодавству ЄС. Також деякі вітчизняні виробники, як, наприклад, фармацевтична компанія «Дарниця», до даних досліджень біоеквівалентності залучає в тому числі контрактні дослідницькі організації ЄС. Вітчизняні фармацевтичні заводи при цьому також відповідають міжнародним стандартам. Наприклад, «Дарниця» з 2002 року має сертифікат GMP (Good Manufacturing Practice – належної виробничої практики), це основний документ, за яким здійснюється сертифікація фармацевтичних виробництв у всьому світі.

За часи незалежності України вітчизняна фармацевтична галузь перетворилася на потужний масштабний бізнес: сучасне обладнання, міжнародні GMP сертифікації, високий професійний рівень та інноваційні технології. Пандемія та воєнні часи вкотре підтвердили, що вітчизняна фармацевтична галузь важлива частина національної безпеки країни. Тож з огляду на ситуацію в країні ініціатива МОЗ дуже доречна нині: купуйте ліки не за брендами, довіряйте своїм та проявляйте патріотизм. Разом переможемо!

Довідка

ПрАТ Фармацевтична компанія «Дарниця» заснована в 1930 році. З 1998 року «Дарниця» є лідером в Україні за обсягом виробництва ліків у натуральному виразі. Стратегічні напрямки розвитку портфеля – кардіологія, неврологія, розв’язання проблем болю.

* За даними дослідження GFK від 2021, більшість українців вважають вітчизняні лікарські засоби менш якісними за імпортні. Дослідження GfK Ukraine виконане на замовлення фармацевтичної компанії «Дарниця», 2000 респондентів, 18-55, міста 100 тис+, лютий 2021

**За даними Proxima Research 2021-2022